De beste Alexa Routines om je huis nog slimmer te maken

Sinds begin november kunnen Nederlanders de slimme assistent van Amazon in huis halen: Alexa. Het was al mogelijk om slimme speakers uit het buitenland te halen, maar nu biedt Amazon de Echo en Echo Dot ook via de Nederlandse webwinkel aan. Alexa kan nog geen Nederlands. Wel kan Alexa muziek afspelen, timers instellen, vertellen hoe het weer is, en smarthome apparaten aansturen. Maar ze wordt als assistent pas écht slim als je voor Alexa Routines instelt.

Routines zijn geprogrammeerde acties die Alexa onderneemt op basis van een bepaalde trigger. Zo’n trigger kan een spraakcommando zijn, waarbij je zelf bepaald wat er gezegd moet worden. Maar ook jouw locatie of een specifiek tijdstip kunnen worden ingesteld als trigger. Alexa kan vervolgens alle acties die ze normaal ook kan en zelfs binnen één Routine meerdere acties combineren.

Amazon Alexa Routines
Je vindt de Routines in de Alexa App, onder het tabje ‘More’

Je maakt Routines dus helemaal zelf en ze passen daardoor perfect bij jouw persoonlijke situatie. Routines verbreden bovendien de mogelijkheden andere smarthome apparaten die van zichzelf wat beperkt zijn, zoals de lampen en rolgordijnen van IKEA Tradfri of Dyson ventilatoren. Dankzij Routines kan Alexa een soort overkoepelende laag bovenop al je smarthome apparatuur zijn.

Ik heb zelf Alexa al een aantal jaar in huis en maak dan ook veelvuldig gebruik van de Alexa Routines, in combinatie met veel verschillende smarthome apparaten. Ik zet mijn beste Alexa Routines voor je op een rij.

“Alexa, good night”

Dit is misschien wel mijn favoriete Alexa Routine. Zodra ik in bed lig, hoef ik alleen nog maar ‘Alexa, good night’ te roepen. Vervolgens heb ik de geruststelling dat geen enkel apparaat onnodig de hele nacht aan blijft staan. Een Alexa Routine is in dat geval handiger dan een programmering via bijvoorbeeld Philips Hue of Tado zelf, omdat ik nou eenmaal niet elke dag op exact hetzelfde tijdstip naar bed ga.

Dankzij deze routine hoef ik nooit meer uit bed omdat er ergens nog een lamp aan blijkt te staan, en word nooit wakker met hoofdpijn omdat de verwarming per ongeluk de hele nacht heeft staan loeien. Even ter illustratie wat er bij mij allemaal gebeurt met dat ene simpele commando:

  • Alle lampen van Philips Hue én IKEA Tradfri gaan uit (ik gebruik beide systemen door elkaar)
  • De verwarming (Tado) gaat overal op 15 graden
  • De Dyson Pure & Cool in de woonkamer gaat uit, terwijl die in de slaapkamer juist wordt ingeschakeld op de nachtstand.
  • Het scherm van mijn Echo Show in de woonkamer gaat uit
  • Het volume van de Echo Dot in de slaapkamer gaat op ‘1’ (en met een aparte Routine gaat het volume ’s ochtends weer omhoog)
  • Via Logitech Harmony wordt gecontroleerd of alle AV-apparaten (tv, home cinema, maar ook PlayStation en Xbox) uitgeschakeld zijn. Als er nog iets aan zou staan, wordt het automatisch uitgeschakeld.

Kortom, met één spraakcommando gaat het hele huis ‘uit’!

“Alexa, good morning”

Ook in de ochtend begroet ik Alexa. Haar routine is dan wel anders dan wanneer ik ga slapen. De verwarming springt bijvoorbeeld al op een vast tijdstip aan, en uiteraard hoeven ook niet alle lampen in huis aan. Haar acties in de ochtend zijn daarom een stuk specifieker. Zo gaan de rolgordijnen van IKEA Tradfri open (dat blijft futuristisch voelen!) en gaat enkel de verlichting boven de eettafel aan. Die lampen worden via dezelfde routine na een uur ook weer uitgeschakeld, dus die kan ik na het ontbijt nooit vergeten. Daarnaast leest Alexa het weerbericht voor. Voorheen meldde ze ook de situatie op de weg naar werk, maar sinds ik veel thuiswerk heb ik daar geen behoefte meer aan.

Amazon Alexa Routines
Amazon Alexa Routines

“Alexa, movie time”

Films kijk ik het liefst met gedimde verlichting. Sterker nog, om de weerspiegeling in het scherm te verminderen, schakel ik het liefst zelfs sommige lampen helemaal uit. Ook het scherm van de Echo Show (die naast de tv staat), vind ik soms afleidend. Met deze routine verandert mijn woonkamer automatisch in een thuisbioscoop.

Er zijn verschillende manieren om de lampen in te stellen. Zowel de lampen van Philips Hue als van Tradfri kun je per kamer of groep aansturen, of per stuk. Ook de scenes uit Hue zijn te gebruiken. De lampen rondom mijn tv gaan bij deze routine op een aangenaam gedimd, warm oranje licht, terwijl de rest wordt uitgeschakeld. Andere kleuren en helderheden zijn natuurlijk ook mogelijk. Afhankelijk van je setup kan het even wat werk zijn om alles in te stellen, maar daarna hoef je er nooit meer naar om te kijken.

Eventueel kun je zelfs met Logitech Harmony ervoor zorgen dat de tv op het juiste kanaal gaat en bijvoorbeeld Netflix wordt gestart, maar ik gebruik de routine ook tijdens games waardoor ik liever niet heb dat er ook automatisch aan de AV-apparatuur wordt gerommeld. Afhankelijk van wat je allemaal in huis hebt, zou je er ook voor kunnen kiezen om de robotstofzuiger automatisch uit te schakelen, rolgordijnen dicht te laten gaan, etc.

IKEA rolgordijnen automatisch omlaag bij zonsondergang

De rolgordijnen van IKEA Tradfri zijn een hele betaalbare en laagdrempelige manier om je rolgordijnen slim te maken. De mogelijkheden in de IKEA app zijn echter nogal beperkt. Je kunt de rolgordijnen alleen op vaste tijdstippen omhoog en omlaag laten gaan, maar dat vind ik in de praktijk niet zinvol. In de winter is het immers op een heel ander tijdstip al donker dan in de zomer.

Gelukkig maakt Alexa het mogelijk om de rolgordijnen omhoog en omlaag te laten gaan op basis van zonsopkomst en zonsondergang. Nou zitten de rolgordijnen al in mijn ochtend-routine (hierboven beschreven), maar dankzij een eigen routine gaan de rolgordijnen ’s avonds allemaal omlaag zodra de zon onder is. Overigens kun je de tijd nog corrigeren, door de routine een paar minuten voor of na zonsondergang (of opkomst) te activeren, of alleen op specifieke dagen.

Automatisch volume van de Echo aanpassen

’s Nachts mag Alexa van mij best wat zachter reageren dan overdag. Zeker in huishoudens met meerdere personen is het niet fijn als iemand al ligt te slapen, en Alexa begint in een andere kamer opeens te schreeuwen op vol volume. Met Routines kun je het volume per Echo programmeren. Zo gaat mijn Echo Dot in de slaapkamer via de ‘good night’-routine gelijk op een minimaal volume, terwijl een andere Routine het volume in de ochtend weer harder zet.

Makkelijkere spraakcommando’s of conflicten oplossen

Soms weet Alexa niet precies wat je bedoelt als je iets vraagt. Zeker als je meerdere smarthome systemen combineert, kunnen bepaalde commando’s erg op elkaar gaan lijken. Daarnaast zijn er apparaten die alleen maar naar hele strikte commando’s luisteren, zoals de ventilatoren van Dyson. Routines staan ‘boven’ de andere commando’s en kunnen dit soort problemen makkelijk oplossen.

Zo heb ik een aparte routine ingesteld om mijn Xbox in te schakelen. De Xbox kan ik inschakelen via Logitech Harmony, maar ook via de eigen skill. Dit zorgde dus voor conflicten. Via de simpele routines ‘Xbox On’ en ‘Xbox Off’ start ik alsnog gewoon de Xbox-activiteit van Harmony, maar dit keer zonder dat er conflicten kunnen ontstaan.


Routines maken van Alexa pas echt een slimme assistent, die precies doet wat jij van haar verlangt. De mogelijkheden zijn praktisch eindeloos. De zes voorbeelden hierboven zijn slechts voorbeelden die passen bij mijn situatie, maar de kans is groot dat jij de routines net op een andere manier wil instellen.

Je zou Alexa Routines ook kunnen gebruiken om verlichting en verwarming automatisch uit te schakelen als je van huis bent, de kinderen vertellen dat ze na precies een uur huiswerk maken iets voor zichzelf mogen doen, of elke ochtend beginnen met een ander muziekje bij het ontbijt. Hoe ga jij jouw huis slimmer maken?

De Echo en Echo Dot zijn nu verkrijgbaar bij Amazon Nederland.

Lars Cornelis

Als iets slimmer kan, wil Lars het hebben. Hij is ervan overtuigd dat slimme apparaten het leven een stuk makkelijker maken, door de dagelijkse huishoudklusjes en rountines te automatiseren. Zo houdt hij meer tijd over, bijvoorbeeld om te schrijven over diezelfde smarthome artikelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *