Ecovacs Deebot Ozmo T8+ Review

De Ecovacs Deebot Ozmo T8+ wordt door de fabrikant gepresenteerd als een echte alleskunner. De robotstofzuiger kan niet alleen stofzuigen, maar ook dweilen én heeft een automatisch leegstation. Heb je met deze robot dan écht geen omkijken meer naar je huishouden? In deze review zet ik de Ecovacs Deebot Ozmo T8+ goed aan het werk!

Voordat we de robot bespreken, laten we het eerst even hebben over de naamgeving. Fabrikant Ecovacs strooit helaas met letters, getallen en toevoegsels. In deze review bespreken we de Ecovacs Deebot Ozmo T8+. De ‘+’ houdt in dat er een automatisch leegstation wordt meegeleverd. ‘Ozmo’ geeft aan dat de robot ook kan dweilen, waarbij de T aangeeft dat de robot voorzien is van een Ozmo Pro-dweil (daarover later meer). Bovendien is de T-serie voorzien van TrueMapping 3D. Mijn bevindingen zullen dus ook (deels) representatief zijn voor bijvoorbeeld de Ecovacs Deebot Ozmo N8 Pro+, die dezelfde TrueMapping 3D-technologie heeft en ook voorzien is van een leegstation, maar een eenvoudiger dweilsysteem heeft. Ook de Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI is grotendeels hetzelfde, inclusief Ozmo Pro, maar heeft dan weer een ander navigatiesysteem (op basis van AI). Ook de Deebot T9 heeft vergelijkbare functies. Verwarrend allemaal, maar hopelijk geeft deze review toch duidelijkheid waar je op moet letten – zelfs als je een iets andere Deebot overweegt.

Ecovacs Deebot Ozmo T8+ TrueMapping 3D

Navigatie met TrueMapping 3D

Laten we beginnen met de manier waarop de Ecovacs Deebot Ozmo T8+ navigeert. Deze techniek is namelijk wel een paradepaardje van Ecovacs. De robotstofzuiger gebruikt een combinatie van Lidar en infraroodlasers. Daarmee is het zonder twijfel de slimste robotstofzuiger die ik ooit heb gezien.

Lidar wordt ook gebruikt door bijvoorbeeld Neato en Xiaomi Roborock. Deze technologie zorgt ervoor dat een robotstofzuiger heel nauwkeurig zijn omgeving in kaart kan brengen, nog beter dan de camera’s die iRobot bijvoorbeeld gebruikt. Daardoor kunnen robotstofzuigers met Lidar op een slimme manier rondrijden, kamer voor kamer te werk gaan, en rekening houden met zogenaamde No Go-Area’s die je in de app op een plattegrond kunt intekenen.

De infraroodlasers zorgen er daarnaast voor dat de robot ook ziet wat er pal voor hem ligt. Dat werkt zo nauwkeurig, dat de Ecovacs Deebot Ozmo T8+ de meeste obstakels goed herkent. Een rondslingerende sok of pantoffel, of zelfs een oplaadkabel zal hij bijna altijd netjes omzeilen. Maar ook in algemene zin rijdt de Deebot veel gemoedelijker rond dan veel andere robotstofzuigers.

Mijn vorige robotstofzuiger, een Neato D5 die ook Lidar gebruikt, stootte er vaak nogal lustig op los tegen tafelpoten. Soms probeerde hij zelfs het tv-meubel in te rijden. Dat resulteert in kans op schade, een hoop kabaal, en regelmatig een piepende robotstofzuiger omdat ‘ie weer eens een sok of kabeltje had opgevroten. Met de Deebot T8 is dat allemaal verleden tijd.

Of althans, bijna verleden tijd. Ook de Deebot is niet helemaal feilloos. Hele kleine obstakels, zoals kattenspeelgoed of incidenteel toch een snoertje, blijven moeilijk te herkennen. Toch weet de Deebot duidelijk beter zijn weg te vinden. Haast sierlijk navigeert ‘ie door het huis. Dat geeft meer rust tijdens het stofzuigen én zorgt er ook voor dat je de robotstofzuiger véél minder vaak moet komen redden omdat ‘ie ergens op is vastgelopen.

Alleen (hoge) drempels blijven nog lastig. Robotstofzuigers hebben nog steeds niet door dat je bij een drempel met net wat meer vaart er recht op moet rijden. De Deebot T8 wil nog weleens met één wiel de drempel op gaan en komt dan vast te zitten. Een kleine plint voor de drempel om de overgang minder hoog te maken doet gelukkig al wonderen, maar het zou niet nodig moeten zijn bij een apparaat dat verder zo slim en autonoom is.

Stofzuigen…

De robot werkt verder namelijk behoorlijk zelfstandig. In de app stel je in op welke tijdstippen hij moet stofzuigen (of je vraagt aan Alexa of Google of ze je Deebot willen starten) en je kunt aangeven of dan het hele huis moet worden gestofzuigd, of alleen specifieke kamers. Je kunt zelfs nog per kamer een andere zuigkracht instellen, of een bepaalde kamer twee keer laten doen. In veel gevallen hoef je daar echter weinig aan aan te passen.

De zijborstels van de Ecovacs Deebot Ozmo T8+ zijn namelijk lang genoeg om het vuil efficiënt naar binnen te vegen, alwaar de ronddraaiende borstel alles definitief naar binnen zuigt. Stof, maar ook kruimels, kattengrit en haar; de zuigkracht is voldoende om met alledaags vuil af te rekenen. De zuigkracht wordt bovendien aangepast aan de ondergrond. Op tapijt schakelt ‘ie automatisch over op een hogere zuigkracht. Aangenaam bijeffect is dat de robot nooit meer geluid maakt dan nodig. Ik zet ‘m nog steeds liever niet aan als ik een film kijk, maar hij is niet overheersend aanwezig in de kamer.

Dat gezegd hebbende, is de ronddraaiende borstel niet de allerbeste in zijn klasse. De borstel is vrij klein en er wordt gebruik gemaakt van borstelharen, terwijl steeds meer robots rubberen borstels gebruiken. Daardoor willen er nog weleens haren en pluizen in de borstel vast komen te zitten. Je zult dus nog wel eens in de zoveel tijd de borstel even moeten controleren en indien nodig schoonmaken.

Ecovacs Deebot Ozmo T8+ Ozmo Pro

…én dweilen!

Ook bij het dweilen heeft de Deebot T8+ nog een beetje hulp nodig. Desondanks is het nog altijd minder werk dan handmatig dweilen. De Deebot is zelfs eenvoudiger in gebruik dan een aparte dweilrobot (zoals de iRobot Braava). De Ecovacs Deebot Ozmo T8+ wordt zoals gezegd geleverd met ‘Ozmo Pro’, een iets geavanceerdere dweilmodule die vibreert. Veel andere modellen worden geleverd met een ‘gewone’ Ozmo-dweil. Omdat die niet vibreert zijn de resultaten iets minder goed, maar het gebruiksgemak is hetzelfde.

De Ozmo Pro-module klik je vast aan de achterkant van de robotstofzuiger. Die herkent vervolgens dat je de dweil hebt geïnstalleerd en zal de eerstvolgende keer automatisch in de dweilmodus gaan rijden. Je kunt dus de Ozmo-module ’s avonds al installeren, zodat de robot de volgende ochtend vanzelf gaat dweilen. Hij stofzuigt dan zoals hij normaal al doet, maar dweilt er meteen achteraan voor een extra fris resultaat. In dweilmodus gaat ‘ie automatisch tapijt uit de weg en voor de zekerheid kun je in de app ook nog ‘No Mop-zones’ instellen; plekken die hij met Ozmo-module zal ontwijken, maar op andere momenten wel gewoon zal stofzuigen. De navigatie is wederom van onbesproken gedrag: de robot gaat hier al dweilend strak langs het tapijt.

Omdat de Ozmo Pro-module vibreert, werkt hij boven verwachting goed tegen vlekken van opgedroogde koffie, spetters naast de vaatwasser, of pootafdrukjes rondom de kattenbak. De dweil bevindt zich bovendien áchter de wielen, dus de robot rijdt niet zelf weer zelf over de pas gedweilde vloer. Toch laat het dweilen soms een patroontje achter. Het dweilresultaat is al met al niet helemaal vlekkeloos, maar het is wel een heel makkelijker manier om eens in de zoveel dagen je vloeren even op te frissen.

Let wel op dat je na de dweilbeurt ergens in de loop van de dag de Ozmo-module weer verwijdert. Het doekje is na dweilgen altijd verrassend vies en de watertank waarschijnlijk leeg, dus het heeft echt geen zin om de module te laten zitten voor de volgende dag. Dweilen is nou eenmaal wat arbeidsintensiever dan stofzuigen, maar makkelijker dan dit wordt het niet.

Automatisch leegstation

Waar je pas écht gemak mee wint, is het automatische leegstation. Deze zit bij alle Deebot’s met de ‘+’-aanduiding en eerlijk is eerlijk, het is ook echt een groot pluspunt aan de robotstofzuiger. Het grote gemak van een robotstofzuiger is immers dat ‘ie automatisch te werk gaat. Maar mijn Neato D5 had toch nog vaak hulp nodig – meestal omdat zijn stofbakje vol zat. Daar heb ik met de Ecovacs Deebot Ozmo T8+ geen omkijken meer naar. Let op: het legen van het stofbakje maakt wel vrij veel lawaai. Circa dertig seconde hoor je een lawaai dat normaal is voor een traditionele stofzuiger. Je zet het laadstation dus het beste niet te dicht bij een slaapkamer.

Hoe lang je precies doet met een stofzuigerzak hangt natuurlijk af van hoeveel stof de stofzuiger elke keer verzamelt. In een groot huis of met veel huisdieren zal de zak eerder vol zitten dan in een klein appartement. Ecovacs zegt zelf dat je de stofzak ongeveer eens per maand moet vervangen. In de praktijk doe ik zelf (tweepersoons huishouden met kat) zelfs langer met een stofzuigerzak.

Ecovacs Deebot Ozmo T8+ Leegstation

Ecovacs Home-app 

De app is wat minder gesofisticeerd. Je kunt er echt een hoop mee, zoals live zien waar de robot rijdt, no-go zones instellen en kamers onderverdelen, maar het zit allemaal wel verstopt. De menustructuur is niet zo logisch. In de praktijk is dat niet heel erg, want zodra je alles goed hebt ingesteld, hoef je er eigenlijk nooit meer naar om te kijken. De robot doet precies zijn werk. Door de geavanceerde navigatietechniek gaat ‘ie ook goed om met veranderingen in je inrichting. Mijn Neato D5 raakte nog weleens in de war van een doos of verplaatste stoel, waardoor je dan opnieuw een plattegrond moest laten maken. De Deebot vangt dit duidelijk slimmer op, waardoor je de app eigenlijk niet zo snel nodig hebt.

De Ecovacs Deebot Ozmo T8+ is, kortom, een geweldige hulp in de huishouding. De borstel kan misschien nog wat beter, hij heeft soms moeite met hoge drempels en de obstakeldetectie is niet 100% feilloos, maar met zijn relatief stille en goede werk nemen we dat voor lief. De dweilmodule is bovendien een handige extra, maar het automatische leegstation is pas echt een game-changer. Dit is eindelijk een robotstofzuiger waar je echt nauwelijks naar om hoeft te kijken.

Ecovacs Deebot Ozmo T8+

4.5

Eindcijfer

4.5/5

Dit is wel tof:

  • Automatisch leegstation is een game-changer
  • Relatief stil
  • Kan echt slim navigeren
  • Prima dweilresultaat

Dit is minder tof:

  • Soms moeite met hoge drempels
  • Ronddraaiende borstel kon beter

Lars Cornelis

Als iets slimmer kan, wil Lars het hebben. Hij is ervan overtuigd dat slimme apparaten het leven een stuk makkelijker maken, door de dagelijkse huishoudklusjes en rountines te automatiseren. Zo houdt hij meer tijd over, bijvoorbeeld om te schrijven over diezelfde smarthome artikelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *