iRobot Braava 390t Review

De iRobot Braava 390t is een dweilrobot van de makers van de bekende Roomba robotstofzuigers. Zo’n gerenommeerde naam schept natuurlijk hoge verwachtingen. De 300-serie is volgens de fabrikant bedoeld voor grote ruimtes en kan zowel droog als nat dweilen. Kan de dweilrobot van iRobot net zoveel indruk maken als de befaamde stofzuigerrobots? In deze review zetten we de Braava 390t goed aan het werk.

Iets meer werk dan een robotstofzuiger

Ik kocht de iRobot Braava 390t omdat ik zeer vlekgevoelige plavuizen heb liggen. Op de donkere tegels laat zelfs opgedroogd water al zijn sporen na, laat staan spetters van de vaatwasser, natte schoenen of de kat die net van de kattenbak komt. Dweilen is dus onontkoombaar en dan kan het maar beter zo gemakkelijk mogelijk!

iRobot Braava 390t Review

Net zoals een robotstofzuiger neemt een dweilrobot je een vervelend huishoudelijk klusje uit handen. Een belangrijk verschil met robotstofzuigers, is dat het bij een dweilrobot alleen niet allemaal vanzelf gaat. Terwijl een goede robotstofzuiger geprogrammeerd elke dag een rondje rijdt, moet je de iRobot Braava 390t toch nog echt zelf klaarzetten en starten.

Logisch natuurlijk, want een dweilrobot heeft water nodig en de doekjes zijn na één beurt eigenlijk al toe aan een wasbeurt. Op het oog af lijkt de Braava 390t dus minder gemak te bieden dan sommige robots die stofzuigen én dweilen, maar in de praktijk ontkom je er bij dweilen niet aan toch een paar dingen nog zelf te doen. Een tegenvaller voor de gemakzuchtige mensen onder ons (zoals ikzelf).

GPS in je huis

Omdat je de dweilrobot toch zelf moet klaarmaken en neerzetten, heeft de iRobot Braava 390t geen oplaadstation waar hij zelf naartoe rijdt. In plaats daarvan wordt de dweilrobot geleverd met een oplaadstation waar je de robot verticaal op plaatst. Daarnaast vinden we in de doos de zogenaamde NorthStar Navigatiekubus en een aantal dweildoekjes; witte doekjes om droog te dweilen, blauwe doekjes om nat de dweilen.

De NorthStar Navigatiekubus wordt door iRobot omschreven als ‘GPS voor in huis’. Zo kan de dweilrobot in principe net zo efficiënt rijden als de meeste robotstofzuigers, die vaak camera’s, lasers of het oplaadstation gebruiken om te navigeren. Voor grotere kamers of bijvoorbeeld een open keuken helpt de kubus, maar het is zeker niet in elke ruimte een must: in een afgesloten badkamer is het immers een kwestie van rechttoe rechtaan lijnen trekken tot je bij alle muren bent geweest en dat lukt ook wel zonder de kubus.

iRobot Braava 390t Review

De iRobot Braava 390t kan het dan ook eigenlijk niet echt fout doen. In geval van droog dweilen veegt hij met een microvezeldoek de vloer en blijkt dan toch nog altijd flink wat stof en haren op te vegen, zelfs in een huis waar dagelijks een robotstofzuiger rijdt! Bij de modus van nat dweilen maakt de robot een boenende beweging en krijgt zo de meeste oppervlakkige vlekken wel van de vloer. In beide gevallen maakt de robot overigens nauwelijks hoorbaar geluid.

Natte doek op wielen

Voor wat hardnekkigere vlekken, zoals pootafdrukjes rondom de kattenbak of kalkaanslag, volstaat het om wat glassex of kalkreiniger op de vlekken te spuiten voordat je de robot zijn werk laat doen. Écht hardnekkige vlekken gaan er niet altijd uit. Er wordt immers geen druk uitgeoefend; de robot is eigenlijk niet meer dan een (natte) doek op wielen.

Braava 390t
De vloer rondom de kattenbak vóór het dweilen…
Braava 390t
En nadat de Braava 390t zijn werk heeft gedaan!

Dat klinkt misschien wat oneerbiedig, maar de Braava scoort in de praktijk gewoon voldoende. Echte modderpoten zul je er niet mee schoon kunnen maken, maar met de robot wordt het toch een stuk gemakkelijker om je vloeren regelmatig even op te frissen. Reservoir vullen, doekje vastmaken en gaan; terwijl de robot fluisterstil dweilt, kun jij weer iets anders doen. De dweilrobot zorgt echter niet voor de levensveranderende ervaring van een stofzuigerrobot, die een stuk autonomer opereren.  

iRobot Braava 390t

3.5

Eindcijfer

3.5/5

Dit is wel tof:

  • Maakt dweilen een stuk minder gedoe
  • Kan droog en vochtig dweilen
  • Geschikt voor grote ruimtes
  • Rijdt geruisloos

Dit is minder tof:

  • Niet opgewassen tegen hardnekkige vlekken
  • Niet zo autonoom als robotstofzuigers

Lars Cornelis

Als iets slimmer kan, wil Lars het hebben. Hij is ervan overtuigd dat slimme apparaten het leven een stuk makkelijker maken, door de dagelijkse huishoudklusjes en rountines te automatiseren. Zo houdt hij meer tijd over, bijvoorbeeld om te schrijven over diezelfde smarthome artikelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *