Wat is Philips Hue?

Philips Hue is een slim verlichtingssysteem. Het systeem omvat meer dan alleen lampen: ook schakelaars, bewegingssensoren en slimme stopcontacten worden draadloos met het systeem verbonden. Philips Hue is bovendien het bekendste slimme verlichtingssysteem. Het voordeel daarvan is dat Hue compatibel is met vrijwel elk smarthome-systeem en goed integreert met onder andere Amazon Alexa, Google Home en Apple HomeKit.

Hoe werkt Philips Hue?

Je kunt al starten met slechts één Philips Hue-lamp. De nieuwere modellen ondersteunen namelijk Bluetooth. Die kun je daardoor rechtstreeks vanaf je mobiele telefoon aansturen. Het is ook mogelijk om een lamp met draadloze schakelaar aan te schaffen. Die zijn dan al met elkaar verbonden en werken dus direct. In beide gevallen mis je echter nog een hoop functionaliteiten. Het is daarom het beste om de Philips Hue Bridge te gebruiken.

Met een Philips Hue Bridge wordt je verlichtingssysteem pas echt slim. Nu kun je lampen automatiseren met tijdschema’s. Je kunt lampen op vaste tijden in- en uitschakelen, of bijvoorbeeld automatisch aan laten gaan bij zonsondergang. Bovendien kun je de verlichting bedienen waar je ook bent. Ook buitenshuis kun je dus een lamp uitschakelen die je per ongeluk hebt laten branden, of juist inschakelen om je huis er bewoond uit te laten zien.

De Philips Hue Bridge communiceert via het ZigBee-netwerk met alle slimme lampen, schakelaar en andere accessoires in het huis. Ook lampen en sommige accessoires van andere fabrikanten, zoals Ikea Tradfri, Osram Lightify en Innr zijn met de Hue Bridge te verbinden, al wisselt het wel hoe betrouwbaar deze andere merken zijn. In de regel is ieder apparaat dat ZigBee gebruikt met de Hue Bridge te verbinden en te bedienen, maar we raden aan om altijd even te checken hoe goed het in de praktijk werkt met Philips Hue.

Philips Hue App

De Philips Hue App is de plek waar je alles bedient, instelt en met elkaar verbindt. De Hue App is gratis te downloaden voor zowel Android als iOS. De app gebruik je om je lampen en accessoires met de Bridge te verbinden, de verlichting te bedienen, tijdschema’s in te programmeren, en in te stellen wat je accessoires doet.

Je kunt bijvoorbeeld instellen hoe fel de lampen moeten aangaan als de bewegingssensor na een bepaald tijdstip beweging detecteert, of wat de knoppen op een lichtschakelaar doen. Het is dankzij de app helemaal niet ingewikkeld om Hue helemaal in te stellen op jouw leefpatroon. Eventueel kan iedereen in je huishouden de app installeren.  

Let op: voor de Bluetooth-verbinding heb je een andere app nodig. Ook die is beschikbaar voor Android en iOS.

Philips Hue integraties

Philips Hue integreert met vrijwel ieder smarthomesysteem en heel veel andere apparaten. Je kunt Hue rechtsreeks koppelen met onder andere Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Home en Samsung SmartThings. Daardoor kun je je verlichting bedienen met stemcommando’s, of tegelijkertijd met andere slimme apparaten in huis bedienen, zoals je verwarming of televisie.

Hue is ook rechtstreeks te koppelen met onder andere de slimme thermostaat Toon van Eneco, de slimme afstandsbediening Logitech Harmony, IFTTT en nog vele andere systemen. Of je nu pas net begint, of al heel veel smart apparaten in huis hebt, Philips Hue past in ieder smarthome!

Lars Cornelis

Als iets slimmer kan, wil Lars het hebben. Hij is ervan overtuigd dat slimme apparaten het leven een stuk makkelijker maken, door de dagelijkse huishoudklusjes en rountines te automatiseren. Zo houdt hij meer tijd over, bijvoorbeeld om te schrijven over diezelfde smarthome artikelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *