Tado Draadloze Temperatuursensor Review

De Tado Draadloze Temperatuursensor maakt het mogelijk om je huis slim te verwarmen. Afhankelijk van je verwarmingsinstallatie is het misschien zelfs wel dé manier. De sensor zit standaard in de Draadloze Slimme Thermostaat Starterskit V3+, die bedoeld is voor woningen die al een ‘domme’ draadloze thermostaat hebben of een ketel zonder thermostaat hebben. De sensor is ook los te koop als aanvulling op Tado’s Slimme Radiatorknoppen. In deze review testen we hoe dat werkt.

Een draadloze thermostaat voor iedere ruimte

De draadloze temperatuursensor stuurt alle slimme radiatorknoppen van Tado in dezelfde kamer of zone aan. Eigenlijk is de draadloze temperatuursensor dus een (extra) thermostaat. Als je al een thermostaat van Tado hebt, zou je de sensor als tweede thermostaat op een andere verdieping of in een aparte ruimte kunnen gebruiken om de slimme radiatorknoppen in die zone nauwkeurig aan te sturen. En als je huis helemaal geen thermostaat heeft, is het draadloze kastje een handig alternatief.

Zelf kocht ik de Tado Draadloze Temperatuursensor voor de woonkamer. Mijn appartement heeft geen eigen ketel en dus ook geen eigen thermostaat. De slimme radiatorknoppen van Tado konden dit probleem voor de meeste kamers prima oplossen, maar in de grote woonkamer schommelde de temperatuur nogal. Door op een centraal punt de temperatuur te meten, zou dit probleem opgelost moeten worden.

(Iets te) minimalistisch design

De sensor zelf is, zoals we van Tado gewend zijn, erg minimalistisch. Misschien iets té minimalistisch, in dit geval. Net als bij de radiatorknoppen wordt gebruikgemaakt van subtiele ledjes, die in dit geval pas oplichten als je de enige fysieke knop indrukt. De temperatuur wordt dan aangegeven en er verschijnen twee aanrakingsgevoelige pijltjes om de temperatuur mee aan te passen. Eenvoudig en een beetje futuristisch, dus.

Het is een beetje jammer dat de sensor niet aldoor aangeeft wat de temperatuur is. In het langslopen of op afstand valt er dus niks af te lezen. Wat dat betreft biedt de sensor zeker niet meer gebruiksgemak; even de app openen is vaak waarschijnlijk gemakkelijker. Aan de andere kant is die ontwerpkeuze wel te begrijpen: de sensor is immers volledig draadloos en moet het dus hebben van drie AAA-batterijen. Een actief scherm zal waarschijnlijk teveel stroom verbruiken. Het voordeel is dat je de sensor moeiteloos overal in huis kan plaatsen.

De draadloze temperatuursensor instellen

Het instellen van de sensor is in een handomdraai gedaan. Je kiest in de app de optie om een apparaat toe te voegen, scant de QR-code op je sensor en kiest in welke kamer je de sensor wilt plaatsen. Klaar!

Het apparaatje ophangen is vervolgens ook een fluitje van een cent. Er zitten twee schroefjes bij om de sensor mee op te hangen. Wie niet zo handig is, of in een huurhuis niet mag of wil boren, kan ook de twee bijgeleverde plakstrips gebruiken. Het apparaatje ergens op een plank neerzetten is overigens ook een optie.

Comfort in de praktijk

Als aanvulling op de slimme radiatorknoppen doet de Tado Draadloze Temperatuursensor zijn werk goed. Het verschil in temperatuur is vrijwel direct voelbaar en de grafieken in de app verklaren waarom: de temperatuur is een stuk stabieler dan wanneer de radiatorknoppen zelf de temperatuur uitmeten.

Tado Draadloze Temperatuursensor Review

Dat is ook niet zo gek. De radiatorknoppen meten de temperatuur immers vlak bij de radiator en dus, in veel gevallen, ook dicht bij een raam. Daar wordt het als eerste warm en ook weer als eerste koud. In kleine ruimtes is dat niet zo erg, maar in grotere ruimtes merk je die schommelingen weldegelijk. De Tado Draadloze Temperatuursensor wordt juist midden in de kamer geplaatst en kan dus veel beter inschatten wanneer er daadwerkelijk warmte nodig is en wanneer niet.

Als centrale thermostaat is het kastje wat minder gebruiksvriendelijk, omdat het scherm standaard uit staat. Het is daardoor al snel gemakkelijker om even in de app te kijken, of gewoon aan Alexa te vragen wat de temperatuur is (en of het een graadje warmer mag). In de praktijk zul je het kastje zelf nauwelijks aanraken en er niet snel naar kijken.

Heel erg is dat ook weer niet, want het idee achter slimme verwarming is natuurlijk dat het binnen altijd comfortabel is en je niet meer naar je thermostaat hoeft om te kijken. Dankzij de draadloze temperatuursensor is dat nu ook eindelijk het geval!  

Tado draadloze temperatuursensor kopen

De draadloze temperatuursensor van Tado is onder andere te koop bij Bol.com. Hieronder zie je de actuele prijs en beschikbaarheid.

Tado Draadloze Temperatuursensor

4.5

Cijfer

4.5/5

Dit is wel tof:

  • Ontbrekend puzzelstukje bij meerdere radiatorknoppen
  • Zeer eenvoudige installatie
  • Volledig draadloos

Dit is minder tof:

  • Niet af te lezen van een afstand

Lars Cornelis

Als iets slimmer kan, wil Lars het hebben. Hij is ervan overtuigd dat slimme apparaten het leven een stuk makkelijker maken, door de dagelijkse huishoudklusjes en rountines te automatiseren. Zo houdt hij meer tijd over, bijvoorbeeld om te schrijven over diezelfde smarthome artikelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *