Tado Slimme Radiatorknop Review

De Tado Slimme Radiatorknop moet de verwarming in je huis nog slimmer maken. Door de temperatuur per kamer te regelen, kun je de verwarming perfect afstellen op jouw routine zonder dat er ooit nog een verwarming onnodig staat te branden. Nou ja, in theorie tenminste. Hoe dat in de praktijk zit, lees je in deze review.

Voor elke woonsituatie 

De slimme radiatorknoppen van Tado zijn in combinatie met een ‘domme’ thermostaat, als aanvulling op een Tado Slimme thermostaat, of helemaal los te gebruiken. Er is dus altijd wel een configuratie die bij jouw woonsituatie past. Je hebt wel altijd een Tado Bridge nodig. Als je die nog niet hebt, kun je het beste beginnen met een starterskit.

Ik koos zelf voor de slimme radiatorknoppen van Tado, omdat mijn appartement geen eigen verwarmingsketel en thermostaat heeft. Het gebouw wordt via blokverwarming verwarmd. Iedere ochtend en avond elke radiator individueel open en dicht draaien zag ik niet zitten. En dus telt mijn huis inmiddels zes knoppen, verdeeld over vijf kamers, allen aangestuurd door de Tado Bridge V3+.

Minimalistisch design

De radiatorknoppen zijn alleen verkrijgbaar in het wit en met het minimalistische design zullen ze in vrijwel ieder huishouden passen. Ze zijn niet groter dan een ‘domme’ thermostaatkraan en hebben geen prominent scherm, zoals veel andere merken.

In plaats daarvan heeft de radiatorknop subtiele ledjes, net onder het gladde oppervlak. Alleen als je de temperatuur instelt zijn die ledjes zichtbaar. De knoppen ogen daardoor modern of zelfs ietwat futuristisch, maar gaan vooral erg onopvallend op in hun omgeving. 

De slimme radiatorknoppen installeren 

Het installeren van de radiatorknoppen is heel erg eenvoudig, mits je al een thermostaatkraan op je radiator hebt. De knoppen passen helaas niet op de aansluiting van een traditionele handkraan. Hoewel elke radiator in dit huis van een andere fabrikant is en andere aansluitingen heeft, kon ik met de bijgeleverde adapters toch alles snel aansluiten. Zit de adapter die je nodig hebt er niet bij, dan kan Tado er waarschijnlijk eentje nasturen. Op hun website staat een lijst van alle compatibele ventielen.

Mijn eerste knoppen werden wel geleverd met grijze adapters van mindere kwaliteit. Die knoppen kwamen nog weleens los; een keer sprong een knop zelfs met een flinke knal van de radiator af! Tegenwoordig worden de radiatorknoppen geleverd met veel stevigere, witte adapters. De supportafdeling kon ook die nieuwe adapters op verzoek ook nasturen, waardoor inmiddels al mijn knoppen goed en stevig zitten. Erg fijne service, dus!

Als de radiatorknop eenmaal geïnstalleerd is, kun je de knop in de app toevoegen. De app vertelt je precies hoe je de knop met de bridge verbindt, dus zelfs als dat niet gelijk lukt kom je er wel door simpelweg de instructies op het scherm te volgen.

Tado Slimme Radiatorknop

Comfort in de praktijk

Als alles eenmaal is ingesteld, wil je natuurlijk genieten van een comfortabele kamertemperatuur. Dat comfort is in de praktijk een tikkeltje wisselvallig. Dat komt deels omdat zo’n slimme thermostaatknop de schijn wekt dat de temperatuur heel nauwkeurig gemeten wordt. In de praktijk wordt die temperatuur natuurlijk gemeten op de radiator zelf. Daar wordt het als eerste warm als de verwarming brandt, maar meestal zit een radiator ook onder een raam, en wordt het daar dus ook weer als eerste koud.

In kleinere ruimtes, zoals een slaapkamer of kantoor, is dat geen probleem en wordt de gewenste temperatuur ook wel gehaald. In mijn woonkamer, met aan weerszijde een Tado Slimme Radiatorknop, bleek de gewenste temperatuur niet haalbaar. Hoewel je in de app voor grote ruimtes een afwijking kunt instellen om dit probleem te compenseren, blijft de temperatuur in de woonkamer schommelen en is het moeilijk om de temperatuur écht ideaal te krijgen.

Een Tado Slimme Thermostaat of een Tado Slimme Draadloze Temperatuursensor is voor een grotere ruimte dus een betere keuze, omdat die de temperatuur meestal op een centrale plek in de kamer meet.

Wel zorgen de Tado Slimme Radiatorknoppen voor gemoedsrust, omdat je na het instellen in principe nergens over na hoeft te denken. Tado zit als ecosysteem goed in elkaar en daar liften de radiatorknoppen goed op mee. Kamers waar niemand is worden, mits goed ingesteld natuurlijk, niet onnodig verwarmd en de verwarming gaat ’s nachts of als ik het huis verlaat automatisch uit. En voelt het toch wat fris, dan vraag ik met een eenvoudig stemcommando aan Alexa of de temperatuur een graadje omhoog mag. De slimme radiatorknoppen zijn wat mij betreft dan ook een essentieel onderdeel van mijn smarthome!

Tado slimme radiatorknop kopen

De slimme radiatorknoppen van Tado zijn onder andere te koop bij Bol.com. Hieronder zie je de actuele prijs en beschikbaarheid.

Tado Slimme Radiatorknop

4

Cijfer

4.0/5

Dit is wel tof:

  • Geschikt voor vrijwel iedere woning
  • Minimalistisch design
  • Eenvoudig te installeren
  • Ideaal om kleinere ruimtes apart te beheren

Dit is minder tof:

  • Minder geschikt voor grote ruimtes

Lars Cornelis

Als iets slimmer kan, wil Lars het hebben. Hij is ervan overtuigd dat slimme apparaten het leven een stuk makkelijker maken, door de dagelijkse huishoudklusjes en rountines te automatiseren. Zo houdt hij meer tijd over, bijvoorbeeld om te schrijven over diezelfde smarthome artikelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *