Wat is Tado?

Tado is een slim verwarmingssysteem. Afhankelijk van je verwarmingsinstallatie kun je een slimme thermostaat, slimme thermostaatknoppen, of een combinatie van beide gebruiken. Tado kan bovendien sommige airco’s aansturen, zodat je het volledige thuisklimaat op één plek kan beheren. Tado is een bekende speler op de markt en heeft daardoor uitstekende integraties met onder andere Amazon Alexa, Google Home en Apple HomeKit.

Hoe werkt Tado?

Tado heeft verschillende producten en werkt daardoor in iedere woning. Als je huis al een bestaande bedrade thermostaat heeft, kun je deze vervangen met de Tado Slimme Thermostaat. Het systeem is uit te breiden met de Tado Slimme Radiatorknoppen, zodat je verschillende kamers in huis apart kunt regelen. Als je geen bestaande thermostaat hebt, bijvoorbeeld omdat je gebruik maakt van blok- of stadsverwarming, kun je de slimme radiatorknoppen ook los gebruiken. Tado kan ook sommige airco’s en warmtepompen aansturen met de Slimme Aircobediening V3+

Tado Slimme Thermostaat
Tado Slimme Thermostaat
Tado Slimme Radiatorknop
Tado Slimme Radiatorknop

De Tado Bridge V3+ zorgt ervoor dat je complete verwarmingsinstallatie met het internet wordt verbonden. Via de App (voor Android en iOS) kun je onder andere de huidige temperatuur zien, de gewenste temperatuur instellen of vaste schema’s maken. Als je meerdere radiatorknoppen van Tado hebt, kun je alles per kamer inzien en regelen.

Besparen met de Tado App

Tado regelt de temperatuur in huis op een slimme manier. Met de Slimme Schema’s stel je de temperatuur in huis in op jouw dagelijkse routine, zodat de verwarming nooit onnodig aanstaat. Zet de verwarming bijvoorbeeld ’s ochtends automatisch aan, en ’s avonds automatisch uit. Slaap je in het weekend vaak uit? Dan kun je de verwarming op die dagen ook wat later aan laten gaan.

Met de slimme thermostaatknoppen kun je deze schema’s zelfs per kamer instellen. Stel bijvoorbeeld een schema voor de badkamer in zodat het daar alleen ’s ochtends verwarmd wordt, en verwarm de slaapkamer alleen eventjes in de avond voordat je naar bed gaat.  

Tado App
De Tado App

Daarnaast houdt Tado rekening met het actuele weer, en detecteert het een open raam zodat je niet voor de buren loopt te stoken. De App kan ook je locatie gebruiken om de verwarming automatisch uit te schakelen als er niemand thuis is. Voor sommige functionaliteiten is sinds Tado V3+ wel een abonnement voor nodig. Wie al langer eigenaar is van een Tado-systeem, kan gratis gebruik blijven maken van alle automatiseringen.

Tado integraties

Tado draait dankzij de slimme schema’s erg goed op zichzelf, waardoor je in principe na één keer alles in te stellen er geen omkijken meer naar hebt. Heb je liever toch wat meer controle, dan is het goed om te weten dat je Tado moeiteloos koppelt met onder andere Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Home.

Je kunt gemakkelijk aan Alexa, Google Home of Siri vragen wat de actuele temperatuur in iedere ruimte is, en met een simpel stemcommando pas je de temperatuur aan. Tado is ook mee te nemen in routines, zodat je bijvoorbeeld met een stemcommando niet alleen de verwarming uitschakelt, maar ook verlichting of andere slimme apparaten. Tado past daardoor goed in ieder smarthome.

Zo gebruiken wij Tado

Zelf gebruik in Tado sinds 2017. Ik kwam uit bij Tado omdat ik een slimme oplossing zocht voor de verwarming in mijn appartement, dat vanwege blokverwarming niet beschikt over een eigen thermostaat. Ik kwam daardoor uit bij de slimme radiatorknoppen van Tado.

Ik begon met Tado V2 en twee radiatorknoppen. Inmiddels heb Tado V3+ in huis met zes slimme radiatorknoppen, verdeeld over vijf ruimtes.

Tado kopen

De verschillende producten van Tado zijn goed verkrijgbaar bij onder andere Bol.com, Coolblue en Amazon.

Lars Cornelis

Als iets slimmer kan, wil Lars het hebben. Hij is ervan overtuigd dat slimme apparaten het leven een stuk makkelijker maken, door de dagelijkse huishoudklusjes en rountines te automatiseren. Zo houdt hij meer tijd over, bijvoorbeeld om te schrijven over diezelfde smarthome artikelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *